Forsøg med biostimulanter
Vi tror på vigtigheden af at forstå de muligheder, der findes inden for nyt værktøj til landbruget, og derfor prioriterer vi at teste metoder og teknologier, der rummer potentiale.
I disse år fokuserer vi blandt andet på biostimulanter for at afdække deres reelle værdi for landmanden. Derfor arbejder vi tæt sammen med dygtige og nysgerrige landmænd, der har interesse for at give sig i kast med nye produkter. Vores ønske er at have en objektiv og åbensindet tilgang til de metoder, vi undersøger, og håber på den måde at finde løsninger, der kan være en del af fremtidens bæredygtige og innovative landbrug.
Vores mål er at give landmænd den bedste viden og indsigt, så de kan træffe informerede valg om brugen af biostimulanter i deres produktion. Herunder kan du læse om de produkter, vi har testet, og hvilke resultater vi har fundet. Vi deler vores erfaringer for at hjælpe dig med at vurdere, om biostimulanter kan gavne din bedrift.
Forsøgsresultater

Aminosyreprodukter
Biostimulanter med aminosyrer fungerer ved at de indeholder de essentielle aminosyrer som planten skal bruge. Ved at tildele planten aminosyrer direkte, kan planten springe aminosyresyntesen over. Teorien er, at planten i stedet kan bruge energien på at blive mere modstandsdygtig, og på den måde kan man potentielt spare på input af kvælstof.

Fosforfrigørende produkter
Fosforfrigørende biostimulanter frigør svært tilgængeligt fosfor i jorden og gør det muligt for planterne at optage det. Typisk indeholder disse produkter enzymudskillende bakterier, der skulle være i stand til at frigøre fosfor fra jern-fosfat- og calcium-fosfat-forbindelser. Det betyder, at man potentielt vil kunne opnå højere udbytter og spare på det værdifulde P-input.

Kvælstoffikserende produkter
Kvælstoffikserende biostimulanter indeholder kvælstoffikserende bakterier, og har til hensigt at øge plantens optag af kvælstof ved at gøre den i stand til selv at fiksere kvælstof direkte fra luften.
Hvorfor biostimulanter?
Forskellige firmaer reklamerer i stigende grad for biostimulanmter med påstande om at de kan hjælpe med at forbedre planters vækst, styrke deres modstandskraft mod stress og optimere næringsoptagelsen. Formodningen er, at hvis man inkorporerer biostimulanter i sin dyrkningsstrategi, kan man potentielt opnå højere udbytter og samtidig reducere behovet for gødning og pesticider. Vi tester forskellige typer af biostimulanter for at identificere, hvilke der skaber de bedste resultater under forskellige dyrkningsforhold.