
RÅDGIVNING OM REGENERATIVT LANDBRUG
Arbejder du allerede med regenerative dyrkningsmetoder eller ønsker du at komme i gang? Agrovis planteavlsrådgivere er eksperter på området! Vi er et ungt, dynamisk team der brænder for at rådgive landmænd i regenerative dyrkningsmetoder, lige meget om du kun er begyndt at overveje at omlægge, eller om du har dyrket efter regenerative metoder i mange år.
Vi er din sparringspartner, der kan hjælpe dig med at føre dine regenerative ambitioner ud i livet.
Det vi tilbyder:
- Rådgivning i hvordan du kommer i gang med at omlægge til regenerativt landbrug skræddersyet til din bedrift
- Regenerativ planteavlsrådgivning
- Jordprøver og -analyser
- Hjælp til implementering af og arbejde med præcisions landbrug (software, setup, graduering, droneflyvning m.m.)
- Hjælp med ESG (Environmental, Social and Governance) rapportering
- Rådgivning om skadedyrshåndtering og IPM (Integrated Pest Management)

Hvordan arbejder vi med regenerativt landbrug?
Der er ingen universel definition af regenerativt landbrug, men i Agrovi arbejder vi med disse veldokumenterede kerneprincipper.

Minimal jord-bearbejdning
Pløjning og harvning beskadiger jordens struktur og gør den sårbar over for vind- og vanderosion. Derfor er en afgørende del af regenerativ dyrkning, at vi hverken pløjer eller dybharver, men udelukkende laver overfladisk jordbearbejdning i sådybden samt praktiserer direkte såning.

Helårs-plantedække
At have planter, der vokser i jorden året rundt, forbedrer jordens egenskaber. Levende rødder forhindrer erosion, opbygger humusindhold og danner makro- og mikroporer, hvilket forbedrer jordens struktur og forhindrer udvaskning af næringsstoffer.
I praksis opnås permanent plantedække ved at dyrke efterafgrøder på hele det mulige areal med mål om levende rødder i jorden året rundt.

Diverst sædskifte
Et velovervejet sædskifte er afgørende for skadedyrs- og ukrudtsbekæmpelse. At skifte mellem forskellige afgrødetyper hjælper med at bryde skadedyrscyklusser og giver mere modstandsdygtige afgrøder. Vi vurderer at man i et 5-årigt sædskifte skal inkorporere mindst tre forskellige afgrødetyper, for at opnå disse fordele.

Reduceret syntetisk input
Vi går ind for at bruge så lidt syntetisk input som muligt selvom vi anerkender, at en vis mængde kan være nødvendig for at opnå en succesfuld høst uden jordbearbejdning. Vi går efter at reducere inputtet af pesticider og kunstgødning ved at bruge IPM (integrated Pest Management) og et velovervejet sædskifte med efterafgrøder.

Valgfrie tiltag
Regenerativ dyrkning skal ikke handle om at gøre så lidt som muligt, så man kan opfylde en definition. Det skal handle om at gøre noget godt for vores bedrift, vores økonomi, og for naturen. Derfor opfordrer vi til, at man fortsætter med at inkorporere flere regenerative værktøjer, der passer til éns landbrug, når man har implementeret kerneprincipperne.
De primære valgfrie tiltag, vi arbejder med, er: præcisionslandbrug, bladgødskning, skovlandbrug, no-till, biodiversitetsbræmmer, husdyrintegration, recirkuleret gødning, og intercropping.
Udvalgte fordele ved omlægning til regenerativ dyrkning
Der er mange fordele at hente ved at omlægge til regenerativt landbrug. Nedenfor kan du se en oversigt over en række udvalgte fordele. Tallene kommer alle fra følgende literaturstudie: Regenerativ Dyrkning Framework, hvor du kan finde alle kilder i bunden af dokumentet


Behovet for landbrug der er modstandsdygtige, højtydende og miljømæssigt forsvarlige er større end nogensinde. Hvis vi vil blive ved med at dyrke sunde afgrøder, der er økonomisk rentable, er vi nødt til at benytte regenerative dyrkningsmetoder. Det er den bedste mulighed, vi har, for at mindske negative effekter på miljø- og biodiversitetskrisen og for at tilpasse os de kommende klimaforandringer.
Agrovi tilbyder ekspertise og støtte til at komme i gang med regenerativt landbrug, uanset din nuværende tilgang.
Kontakt os for at høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig og din bedrift.

Er du en del af en virksomhed, der ønsker at arbejde med regenerativt landbrug?
Leder du efter inspiration?
Faglig og kollegial sparring
Har du lyst til at være med i en ERFA- gruppe om regenerativt landbrug, så kontakt David Hans Dresen for nærmere information.
Modtag vores pløjefri nyhedsbrev SPADESTIKKET
Spadestikket er Agrovi Planteavls nyhedsbrev til dig, som har en interesse for pløjefri dyrkning. Det udsendes en gang om måneden, hvor du kan læse om højaktuelle emner for den enkelte måned. Direkte i din indbakke får du:
- Vores beskrivelser, uddybelser og kommentarer på forskellige såmaskiner, redskaber og lignende.
- Vores kommentarer på forskellige forsøg fra både ind- og udland.
- Nyheder inden for emner som etablering, maskiner, vækst, skadedyr, efterafgrøder og aktuelle arrangementer.
Ønsker du at få en prøve på Spadestikket eller modtage det fremadrettet, er du velkommen til at kontakte Camilla Holm Jensen.
Et abonnement koster 1.000 kr./år excl. moms.