Hvorfor skal du have fokus på bæredygtighed og ESG-rapportering?
De tre bogstaver giver ikke kun mere kontorarbejde for landbruget, de skaber også nye muligheder. En ESG-rapport hjælper dig med at pege på forretningsmuligheder og som en del af din risikostyring.
ESG er en metode til at skabe overblik, holde fokus, prioritere, optimere og dokumentere de indsatser, du allerede gør – og de indsatser, som giver mening for dig at kaste dig over i udviklingen af din virksomhed fremadrettet.
ESG handler i bund og grund om at udøve rettighed omhu i din virksomhed.
Hvis du udarbejder en ESG-rapport, kan du bruge den til formidling af dit landbrugs ESG-arbejde, men også som et ledelsesværktøj som giver overblik over både muligheder på ESG-området og potentielle trusler, som skal imødegås, og du kan senere bruge rapporten i udvikling og opfølgning på ESG.
Det er derfor ikke for bankens skyld, at du skal gøre arbejdet med ESG til et omdrejningspunkt for din virksomhed. Du skal gøre det, fordi det handler om at udøve godt landmandskab og i sidste ende skabe et stærkt fundament for at øge din bundlinje og sikre din virksomheds markedsværdi. Der både kan være kortsigtede besparelser ved at optimere dit landbrug i en bæredygtig retning og en langsigtet sikring af indtjening og ejendomsværdi ved at sikre en bæredygtig produktion af fødevarer og en bæredygtig forvaltning af din jord, som samfundet efterspørger.
Banker og investorer vurderer landbrug med fokus på ESG som mere værdisikre. Det betyder, at det er nemmere at få adgang til at låne penge og giver bedre lånevilkår.
Mange landbrug med fokus på ESG vil opleve, at de står stærkere i forhandlinger med aftagere og pengeinstitutter, ligesom det kan være lettere at tiltrække medarbejdere.
Du skal kort sagt lave din ESG-rapport, fordi det handler om at udøve godt landmandskab og i sidste ende skabe et stærkt fundament for at øge din bundlinje og sikre din virksomheds markedsværdi.
Den 5. januar 2023 trådte et EU-direktivet om bæredygtighedsrapportering (Corporate Sustainability Reporting, CSRD) i kraft. Store virksomheder skal rapportere efter CSRD fra og med regnskabsåret 2024, sammen med årsrapporterne, som offentliggøres i 2025. Det betyder altså, at virksomhederne hurtigst muligt skal i gang med at forberede sig på at indsamle og sikre valide ESG-data.
Virksomhederne skal rapportere for hele værdikæden.
Du vil derfor som landmand blive mødt med krav om oplysninger om din produktion fra dine aftagere. Hvis du er klar med tydelig rapportering og kan bidrage positivt til gennemsigtigheden i værdikæden og arbejdet mod samme mål om et mindre ESG-aftryk, vil dit landbrug stå forrest i køen, når de store aftagervirksomheder skal vælge deres leverandører.
Vil du vide mere?
virksomhedsrådgiver
23225102
kmr@agrovi.dk
hvorfor skal du have fokus på bæredygtighed og esg-rapportering?
de tre bogstaver giver ikke kun mere kontorarbejde for landbruget, de skaber også nye muligheder. en esg-rapport hjælper dig med at pege på forretningsmuligheder og som en del af din risikostyring.
esg er en metode til at skabe overblik, holde fokus, prioritere, optimere og dokumentere de indsatser, du allerede gør – og de indsatser, som giver mening for dig at kaste dig over i udviklingen af din virksomhed fremadrettet.
esg handler i bund og grund om at udøve rettighed omhu i din virksomhed.
hvis du udarbejder en esg-rapport, kan du bruge den til formidling af dit landbrugs esg-arbejde, men også som et ledelsesværktøj som giver overblik over både muligheder på esg-området og potentielle trusler, som skal imødegås, og du kan senere bruge rapporten i udvikling og opfølgning på esg.
-
virksomhedens markedsvÆrdi
det er derfor ikke for bankens skyld, at du skal gøre arbejdet med esg til et omdrejningspunkt for din virksomhed. du skal gøre det, fordi det handler om at udøve godt landmandskab og i sidste ende skabe et stærkt fundament for at øge din bundlinje og sikre din virksomheds markedsværdi. der både kan være kortsigtede besparelser ved at optimere dit landbrug i en bæredygtig retning og en langsigtet sikring af indtjening og ejendomsværdi ved at sikre en bæredygtig produktion af fødevarer og en bæredygtig forvaltning af din jord, som samfundet efterspørger.
banker og investorer vurderer landbrug med fokus på esg som mere værdisikre. det betyder, at det er nemmere at få adgang til at låne penge og giver bedre lånevilkår.
mange landbrug med fokus på esg vil opleve, at de står stærkere i forhandlinger med aftagere og pengeinstitutter, ligesom det kan være lettere at tiltrække medarbejdere.
du skal kort sagt lave din esg-rapport, fordi det handler om at udøve godt landmandskab og i sidste ende skabe et stærkt fundament for at øge din bundlinje og sikre din virksomheds markedsværdi.
-
eu's direktiv om bÆredygtighedsrapportering fra 2024
den 5. januar 2023 trådte et eu-direktivet om bæredygtighedsrapportering (corporate sustainability reporting, csrd) i kraft. store virksomheder skal rapportere efter csrd fra og med regnskabsåret 2024, sammen med årsrapporterne, som offentliggøres i 2025. det betyder altså, at virksomhederne hurtigst muligt skal i gang med at forberede sig på at indsamle og sikre valide esg-data.
virksomhederne skal rapportere for hele værdikæden.
du vil derfor som landmand blive mødt med krav om oplysninger om din produktion fra dine aftagere. hvis du er klar med tydelig rapportering og kan bidrage positivt til gennemsigtigheden i værdikæden og arbejdet mod samme mål om et mindre esg-aftryk, vil dit landbrug stå forrest i køen, når de store aftagervirksomheder skal vælge deres leverandører.
vil du vide mere?
[contact-person contact_id="25335"]
forstærk dokumentationen af din klimaeffekt
kravet om landbrugets 70 %-reduktion af klimapåvirkning frem mod 2030 begynder at kunne mærkes rundt omkring på bedrifterne.
dansk landbrugsrådgivnings værktøj til beregning af dit landbrugs klimapåvirkning esgreentool® er for dig, som vil dokumentere dit landbrugs klimapåvirkning, eller vide hvilke klimaknapper, du kan skrue på, for at reducere udledningerne fra bedriften mest muligt.
du kan logge ind med dit agro id og beregne dit klimaaftryk på bedrifts- eller produktniveau med data fra dit eget landbrug. hos agrovi er vi klar til at hjælpe dig med beregningerne.
læs mere om esgreentool samt hvordan vi kan hjælpe dig i agrovi her.
sådan kan din esg-proces se ud
-
step 1: introduktionsmøde
på intromødet går vi igennem, hvilke hovedelementer en esg-rapport er bygget op af, og du får en introduktion til, hvordan man kan gribe esg-arbejdet an og hvordan man kan prioritere indenfor bæredygtighed.
du ser konkrete eksempler på, hvordan en esg-rapport for et landbrug kan se ud, både helt korte versioner og en egentlig rapport.
intromødet varer typisk mellem halvanden og to timer og foregår oftest hos dig.
-
step 2: udarbejdelse af rapporten
efter intromødet er der nogle, som skriver esg-rapporten selv. her er der selvfølgelig mulighed for at få løbende sparring eller få feedback på en færdig rapport.
andre foretrækker at lade vores esg-specialist kirsten marie risbjerg, være pennefører. hvis du vælger dette, vil hun skrive udkast på baggrund af dine input og løbende justere til, så det ender med at være en tekst, som du vil have den.
rådgivningsprisen bliver afregnet efter medgået tid.
tidsforbruget kan være fra få timer, hvis du skriver selv, og fra 5 timer (inkl. indledende møde) for en ”jeg er kommet godt i gang med at arbejde med esg-rapport” til godt 30 timer for en lang, grundig rapport, hvis det er os, som skriver.
det aftales på intromødet, hvilket omfang vi sigter på, og hvem, der gør hvad, og vi følger løbende op.
hvorfor arbejde med esg?
det har vi spurgt nogle af vores kunder om. læs deres historier her:
vil du gerne høre mere?
Ønsker du en uforpligtende snak med vores esg-rådgiver om, hvad vi kan gøre for dig?
udfyldt nedenstående form og kirsten marie vil kontakte dig snarest.
https://www.agrovi.dk/contact/kirsten-marie-risbjerg/