Sådan påvirker generationsskiftet familie og identitet
Det kan være svært at navigere i jura og familieretslige aspekter i et generationsskifte. Men også familiebånd, fremtid og identitet er vigtige emner at overveje, lyder det fra ejendomsrådgiver Camilla Tankmar
At overføre ejerskabet og ledelsen af en gård fra forældre til børn kan være en følelsesladet og kompleks proces. Det handler ikke kun om penge og praksis, men også om at overføre en families arv og værdier til den næste generation. For både forældre og børn er dette en tid med både glæde og stolthed – men også med en del bekymringer.
En af de største udfordringer, vi oplever i forbindelse med et generationsskifte, er at bygge bro mellem generationerne og skabe forståelse for hinandens situation. Derfor er det vigtigt at tænke over og tale om, hvordan fremtiden ser ud.
Stolthed og identitet
Gården repræsenterer ikke bare et stykke jord og en forretning, men et livsværk, og er stærkt forbundet identitet og stolthed. At overdrage gården til sine børn kan være en proces med at give slip på en stor del af sit liv. Forældre ønsker det bedste for sine børn, og overdragelsen af gården kan vække bekymringer om, hvorvidt børnene er klar til at overtage ansvaret.
At overlade gården til børnene medfører desuden en masse ændringer i livet, og det handler til en vis grad om at give slip på kontrollen. Nye holdninger og beslutninger kan træffes, og nogle af dem er man måske ikke helt enig i som tidligere gårdejer.
Efter generationsskiftet kan forældrene også føle sig usikre over, hvad deres rolle vil være. Gården har måske været deres primære fokus i årevis, og nu skal de finde en ny retning i livet. Det kan være en udfordrende overgang at finde en ny identitet uden landbruget som omdrejningspunkt.
Spørgsmålene er mange og handler både om privatliv, selvopfattelse, familieroller og den svære evne til at lade den næste generation skabe forandringer og gøre tingene på sin egen måde. På samme måde, som den ældre generation måske forandrede gården for årtier siden.
Arvingernes fremtid
På den anden side kan børnene og arvtagerne stå med mange spørgsmål og bekymringer om deres fremtid. Den unge generation står med en mulighed for at føre familiens arv videre. Med dette følger der et stort ansvar, og usikkerhed om man kan leve op til forventningerne og opretholde gården på samme niveau som forældrene.
Så hvordan bevarer børnene harmonien og samarbejdet i familien, samtidig med at de skal tage beslutninger, der bedst gavner gården og dens fremtid? Måske på bekostning af øvrige søskende. Det kan være en svær balancegang at navigere i.
Børnene kan have deres egne ønsker om at implementere nye idéer og teknologier for at modernisere gården for at gøre den mere konkurrencedygtig. Men det kan være en udfordring at ændre på det, der har været en fast tradition i familien i generationer.
Det vigtigste råd er derfor at give jer tid til at undersøge de økonomiske og juridiske muligheder grundigt, men samtidigt huske at få tænkt og talt om familiens fremtid og de nye og forandrede roller.
Her er balancen vigtigt og ikke mindst evnen til at lytte til hinanden og bygge bro på tværs af generationer og familieroller.
Ønsker du hjælp til at komme i gang med generationsskiftet, kan du kontakte Camilla Tankmar på tlf.: 48225272 eller e-mail: cta@agrovi.dk