Skip to main content
Jeg en gård mig købe vil

Pas på med forældelse af familielån

Efter dansk ret er der en almindelig forældelsesfrist på 3 år ved en fordring. Dog er fristen forlænget til 10 år, hvis der udstedes og underskrives et gældsbrev. Ethvert gældsbrev ( anfordring/afdragsfri o.s.v.) forældes efter ti år, hvis skyldneren ikke inden udløbet af de ti år har anerkendt gælden på ny. Anerkender skyldneren gælden (gerne ved påtegning på gældsbrevet), løber der nye ti år fra anerkendelsen.

Hvis der ikke afdrages eller betales på gælden og den ikke anerkendes på ny, så udløber gældsforholdet automatisk efter de 10 år.

Det betyder, at kreditor har fortabt sin ret til at kunne inddrive fordringen. Den er faldet væk.

For skyldneren betyder det, at man ikke skylder noget beløb længere.

Det lyder attraktivt. Hvis man gerne vil give sit barn en gave – så er der afgift på 15 % (hvis gaven er større end 74.100 kr. i 2024). Man kunne så fristes til i stedet at give et lån, og så lade det forælde efter ti år. Så er gælden væk og dermed er gaven kommet barnet til gode uden afgift.

Men…. havde skyldneren mulighed for at betale på gælden, men bare ikke har gjort det, fordi kreditor ikke forlangte det, så anses det som en gave. Og så skal der betales afgift eller skat af gaven, præcis som hvis beløbet var givet uden gældsbrev.

Det er kun hvis man kan bevise, at man vitterlig ER ude af stand til at betale gælden tilbage, altså at man er insolvent, at man slipper for at betale afgift eller skat. I så fald har kreditor ikke frivilligt opgivet kravet, for så kan der jo ikke betales.

Det er ikke nok man er illikvid, altså at man ikke har penge har i banken, hvis man har friværdi fx i sin Ejendom / bedrift eller sommerhus/bil. Så må man belåne eller sælge de ting, for at betale kreditor. Gør man ikke det, må man betale afgift eller skat af eftergivelsen.

Ønsker du hjælp hjælp til bl.a. udfærdigelse af gældsbrev, hjælp til påtegninger på gældsbrevene kan du kontakte vores afdeling Ejendom & Jura.

Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0